Gasinstallation

När det är dags att installera en ny gasutrustning är det några saker du behöver tänka på. På den här sidan sammanfattar vi det viktigaste, så att din installation blir smidig och enkel.

 1. 01

  Ta reda på ditt nätområde

  För att din gasutrustning ska fungera är det viktigt att du redan innan ditt köp kontrollerar att utrustningen är anpassad för gaskvaliteten i ditt specifika nätområde. Det första du måste veta är om du är ansluten till stadsgasnätet (ZST) eller till fordonsgasnätet (ZFO).

  Fordonsgasnätet (ZFO) I Hammarby Sjöstad samt på Skönviksvägen 238–244 & 241–249 levererar vi biogas i fordonsgasnätet. Här är det viktigt att du väljer en gasspis som är anpassad för naturgas-/biogaskvalitet. Naturgas-/biogaskvalitet benämns 2H och dysor/munstycken i spisens brännare ska vara märkta G20.

  Stadsgasnätet (ZST) I Stockholm, Solna och Sundbyberg levererar vi Biogas 50 och Biogas 100 av stadsgaskvalitet, som skiljer sig från naturgaskvalitet. Därför är det viktigt att du väljer en spis som är anpassad och godkänd för stadsgaskvalitet. Vår stadsgaskvalitet benämns 1a eller 1e och dysor/munstycken i spisens brännare ska vara märkta G110 eller G150.

  Information om vilket gasnät du är ansluten till hittar du även på din avtalsbekräftelse och på din gasfaktura. Kontakta kundservice om du är osäker.

  På utrustningens tillverkningsskylt, vanligtvis en dekal eller plåtskylt, hittar du information om vilken typ av gas den är avsedd för.

 2. 02

  Kolla efter CE-märkning

  Din gasspis/gasapparat måste vara CE-godkänd för svenska marknaden för att fungera. CE-godkännandet hittar du på utrustningens tillverknings-/märkningsskylt. Att installera utrustning som inte är godkänd kan innebära en säkerhetsrisk och användandet av sådan utrustning är förbjudet enligt svensk lagstiftning.

 3. 03

  Anlita alltid en auktoriserad gasinstallatör

  Vänd dig alltid till en auktoriserad gasinstallatör. Det är ett krav att du anlitar en auktoriserad gasinstallatör för alla typer av gasarbeten, såsom att installera gasspis. De kan även hjälpa dig att hitta rätt utrustning för gaskvaliteten i det område där du bor.

  Branschföreningen Energigas Sverige är den organisation som godkänner gasinstallatörer. På deras hemsida hittar du en lista över samtliga auktoriserade gasinstallatörer.

  Vi har valt att samarbeta med några få installatörer som har lång erfarenhet och goda kundreferenser. Du hittar deras kontaktuppgifter här nedan.

Rekommenderade installatörer

City gas och gasol Stockholm AB
För tidsbokning, offert och förfrågningar kontakta Elin Rudenmo.
Telefon: 073-988 33 86
E-post: info@citygas.se
Hemsida: www.citygas.se

Gasservice AB
För tidsbokning, offert och förfrågningar kontakta Johan Hyll.
Telefon: 070-888 21 14
E-post: info@gasservice.nu

ÅSAB AB
För tidsbokning, offert och förfrågningar kontakta Marcus Bågstam.
Telefon: 070-586 86 05
E-post: marcus@asab.se
Hemsida: www.asab.se

För förfrågningar/konsultation på fastighetsuppvärmning kontakta Rolf Svensson
Telefon: 070-586 86 02
E-post: rolf@asab.se

Gasinstallatören är skyldig att följa gällande energigasnorm. 

Vi hjälper dig!

Har du generella frågor eller funderingar kring hur du går tillväga för att installera en ny gasspis eller gasbrasa, vill du få gas till din fastighet, restaurang eller lägenhet, så kan du alltid vända dig till oss på kundservice för att få goda råd.

Telefon: 0771-41 01 00
E-post: kundservice@stockholmgas.se